Založ si blog

Kandidát na župana Rudolf Kusý ukazuje ako sa (ne)má správať politik

Ako druhý ohlásil svoju kandidatúru na župana Bratislavského samosprávneho kraja. Ide o dvojnásobného starostu mestskej časti Nové Mesto a dlhoročného poslanca BSK.

Ruku na srdce počuli ste niekedy pred tým o tomto výrazne ambicióznom politikovi? Alebo o jeho významnej robote na župe, kde zastupuje Nové Mesto ako poslanec už ôsmy rok ?

Ak ste dvakrát odpovedali nie, nič sa nedeje. Do nedávna ste patrili k väčšine. K väčšine preto, lebo od ohlásenia svojej kandidatúry na župana vo februári tohto roka zaplavil Rudolf Kusý kraj svojimi billboardami. Z outdoorovej reklamy na nás hladí mladý človek, ktorého jediným posolstvom je, že je tu s nami 10 rokov. Teda aspoň s Novomešťanmi. Pri zisťovaní informácii o jednotlivých kandidátoch na župana ma najviac zaujal tento. Hneď vám aj poviem prečo. Pretože vodu káže a víno pije! Kvôli tomu, aby sme sa o tom presvedčili, nemusíme ísť ďaleko. Počas volebného obdobia v 2014 sa rozhodol osloviť voličov svojou jedinečnosťou a dával rozumy, ako má správny politik vyzerať a ako sa má správať. Za prvé „nezávislý kandidát nie je človek s bohatou straníckou minulosťou“. Rudolf Kusý nie je člen žiadnej politickej strany, no má k nim veľmi blízko, hlavne k SDKÚ a SMERu. Dôležité je spomenúť jeho kedysi nadštandardný vzťah so županom Pavlom Frešom. Svojho času, keď bol ešte Frešo na vrchole slávy, ho Kusý podporoval a bol dokonca dlhoročným členom poslaneckého klubu SDKÚ, ktorý podporoval Freša a jeho politiku na župe.   Nemal problém zúčastňovať sa s ním na podujatiach a koncertoch pre dôchodcov, na ktoré Pavla Freša často pozýval a dával mu tam priestor na ich spoločnú prezentáciu.

 

(Zábavka v príjemnej spoločnosti. Kusý plus Frešo, zdroj:BSK)

rk4

(traja králi – Jakubec, Frešo a Kusý, zdroj: BSK)

 

Koncerty  treťotriednych estrádnych umelcov na čele s ďalším kandidátom na župana Martinom Jakubcom neplatil sám Kusý, ale Nové Mesto z daní všetkých jej občanov.

Pavla Freša ako širokospektrálneho straníckeho kandidáta siedmych politických strán podporoval Rudolf Kusý aj vo voľbách za župana v roku 2013.  Medzi prvými mu gratuloval k zvoleniu a zúčastnil sa aj na povolebnej párty pre jeho najvernejších podporovateľov. To prečo si Rudolf Kusý vybral Pavla Freša za svoj hlavný terč kampane nie je jasné. Útočí na neho kvôli predaju pozemkov, za ktoré najprv sám Rudolf Kusý hlasoval a najnovšie sa čuduje, prečo župa neriešila doteraz využitie pre svoj pozemok v Petržalke. Veľký priestor už 9 rokov nikto nevyužíva. S jedným návrhom prišiel Daniel Krajcer ešte v 2013. S druhým Pavol Frešo tento rok a do tretice objavil Ameriku aj Rudolf Kusý. To, že má k politikom a k stranám veľmi blízko svedčí aj jeho skoro osemročná nepretržitá účasť v župnom poslaneckom klube SDKÚ. Ak to spojíme s Pavlom Frešom a bývalými predstaviteľmi strany z Petržalky, spoločne s poslancom Eduardom Demelom a vicestarostom Petržalky Jánom Bučanom, ktorí ešte v SDKÚ figurujú je hneď jasné odkiaľ fúka vietor. Všetko podčiarkuje stála podpora multifunkčného poslanca, dvorného „poštára“ dúbravského starostu a bývalého prominentného člena SDKÚ z Dúbravky Juraja Káčera. Kusého v kampani podporuje aj sám starosta Dúbravky Martin Zaťovič,  ďalší dôležitý bývalý multifunkcionár SDKÚ. Všetci kedysi ako jeden muž podporovali Pavla Freša. Keď ich Frešo odpojil od finančných zdrojov župy, vsadili si na Kusého, aby ich dotiahol opäť k lukratívnym možnostiam.

Vyjadrení, ktorých sa už nedrží, mal a má Rudolf Kusý viac. „Nezávislí nie sú tí, ktorých živí politika“. Buď Rudolf Kusý nie je politik, alebo si po troch rokov odporuje. Ako starosta mestskej časti a župný poslanec poberá plat v podobnej výške ako premiér vlády, viac ako 4 000,- eur mesačne. K tomu má k dispozícii zadarmo auto, osobného šoféra, telefón, repre fond a iné vymoženosti, ktoré funkcia starostu prináša.  Výdavky na jeho doterajšiu županskú kampaň, ktorú robí aj v bežnom pracovnom čase, sa dajú odhadnúť na  trojročný oficiálny príjem starostu. Pritom vo svojom liste voličom spomína, „aby nevolili tváre z billboardov,  pretože tí,  čo im na ne peniaze dali ich budú chcieť naspäť“. Má vcelku pravdu, ale zatiaľ nepovedal voličom mená sponzorov jeho kampane.  Doteraz mal  niečo cez 250 billboardov, zvyšok sú inzercie, niečo cez 20 000 letničiek a reklama na stovkách nelegálnych telefónnych búdkach. Do toho môžem zarátať videá, grafiku, kávu, tlačové konferencie, občerstvenie, hostesky, volebný štát atď. Na verejnosť sa dostali aj informácie, že tí,  čo si prišli pre letničky sa nepodpisovali len tak do evidencie prebratia, ale rovno na kandidátsku listinu Kusého podporovateľov. To im Rudolf Kusý však nepovedal priamo. Môžeme preto čoskoro očakávať, ako sa bude na facebooku Rudolf Kusý chváliť, koľko ľudí ho chce za župana a že zozbieral najviac podpisov z pomedzi všetkých kandidátov.

Rudolf Kusý je tiež známy, že nemá zábrany pokiaľ ide o neho samotného, o jeho osobný politický, alebo finančný prospech. O jeho charaktere už čo to vieme zo vzťahu s Frešom. Ďalej sa môžeme bližšie pozrieť na jeho povahu pri spevákovi Martinovi Jakubcovi, ktorý tiež kandiduje na župana. Napriek všeobecne známej umeleckej úrovni Martina Jakubca nemal  Rudolf Kusý problém platiť Jakubcovi dlhé roky za koncerty a galavečere pre novomestských dôchodcov.

Faktúry za koncerty Martina Jakubca platené Novým Mestom TU

Rudolf Kusý sa všade prezentuje ako aktivista. Kde sú potom ďalší aktivisti, ktorí ho podporujú? Prečo zatiaľ po svojom boku predstavil len recyklovaných bývalých multifunkčných členov SDKÚ, ktorí čakajú iba na politickú resuscitáciu.   Kto sa ešte z bývalých členov tejto skrachovanej strany postaví vedľa neho vo voľbách? Na svoje webovej stránke sľubuje, že „na začiatku oficiálnej kampane  predstaví celý svoj finančný plán kampane, volebný štáb a volebnú stratégiu“. Oficiálna kampaň už začala a Rudolf Kusý zverejnil až pre nedávnom svoj transparentný účet! Rozhodne však stihol minúť okolo 150.000 eur, ktoré sa musia zarátať aj do celkového finančného limitu na kampaň, ktorý je 250.000 eur.  No transparentom účte uvádza vo svoj prospech iba sumu 23 800 ,-.Na otázky z čoho platil najväčšiu časť svojej kampane neodpovedá. Upozornil na to aktivista Matúš Čupka.

 

rk1

(veta, ktorej neverí snáď nikto, ďalej už neodpovedá… zdroj: Matúš Čupka

 

V kampani sa prezentuje ako komunálny superman, ktorý všade bol, všetko zachránil a vyriešil. V kampani útočí hlavne na Pavla Freša a Milana Ftáčnika. Ľudí, ktorých kedysi podporoval, tlačil sa im všemožne do priazne  ako županovi a primátorovi.

rk

(ambície sú viac ako vlastná osoba, zdorj: BANM)

Rudolf Kusý sa neštíti v mene svojho víťazstva ohýbať pravdu a zavádzať, namiesto toho, aby najprv predstavil verejnosti výsledky svojej poslaneckej práce za osem rokov pôsobenia ako župného poslanca.  Preto sa azda neurazí, ak sa niekto pozrie bližšie priamo na osobu  Rudolfa Kusého a jeho desaťročné pôsobenie v mestskej časti Nové Mesto a župe. Rudolf Kusý sa spolieha na to, že  pod sviečkou je najväčšia tma, ale keď chce poukazovať na chyby iných, nesmie prehliadať vlastné.  Bude to isto zaujímavé čítanie, napínavý politický triler o moci, veľkých peniazoch, prehnaných ambíciách a prekvapených voličoch.

Má  Rudolf Kusý právo na to, aby sa morálne staval nad ostatných kandidátov? Dozvieme sa najneskôr na jeseň.

 

 

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

vojna na Ukrajine, vojak, obrnené vozidlo, front

ONLINE: Briti zvýšia pomoc Ukrajine. Putin by sa nezastavil na poľských hraniciach, tvrdia

23.04.2024 05:55, aktualizované: 07:15

"Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto agresívnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach," vyhlásil britský premiér po ohlásení rekordnej pomoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 7436x
Priemerná čítanosť článkov: 7436x

Autor blogu

Kategórie

Archív